Clays fem cent på ämnet

Attribution to Jason DeFillippo

Jag dristade mig häromdagen till att mejla Clay Shirky för att fråga hur han tycker att universitet och högskolor ska hantera den digitala samhällsomvälvningen. Inatt fick jag svar. Min fråga först och sedan svaret:


What’s your take on how Universities should face the big shift and 50 years of chaos?

The answer always seems to be that change comes from people taking it on themselves to try new things without asking for help or permission. In a university setting, it will be up to professors and researchers to quietly do things in new ways, and then announce the results, once they have enough experience. This may anger the administration, but it will also appeal to the students, and over the long run, innovation attracts it’s own community.

-clay

Förvisso inget revolutionerande men en skön passning till universitetssfären från en av de som jag inspireras av mest. I sin TED-talk ”Institutions vs. collaboration” pratar Clay om hur institutionella strukturer svarar i enlighet med Kübler-Ross modellen, när de blir tillsagda att de utgör ett hinder och att det finns andra sätt att koordinera verksamheten. Han förutspår under samma dragning 50 år av kaos på grund av den digitala samhällsomvälvningen och menar att det är inledningen av den perioden vi ser omkring oss nu.

Helt egoistiskt tar jag Clays mejlsvar som ett kvitto på att mina och många andras ansträngningar ligger i rätt riktning. Vi måste experimentera och införliva förståelse för förändringen i våra organisationer. Vi måste även vara beredda att överväga strukturell förändring.

Jag  rekommenderar jag varmt att du kikar på TED-klippet nedan.

/ Erik

2 Svar to “Clays fem cent på ämnet”


  1. 1 Emre oktober 29, 2009 kl. 1:13 e m

    Helt rätt i tiden och att Digitala Staten är ju ”där”!

    Mycket intressant Erik!

    Fortsätta jobba hårt med att låta ”väcka” institutionen!

    Vänligen,
    Emre


  1. 1 Entreprenörsstudenten » Medelmåttan och sociala medier Trackback vid november 4, 2009 kl. 9:44 f m

Lämna en kommentar




Bloggstatistik

  • 3 590 besök

RSS Andra bloggar länkar

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Disclaimer

Åsikterna och artiklarna på den här bloggen är våra egna och representerar inte nödvändigtvis våra respektive arbetsgivare eller det stundande Linnéuniversitet. Vi ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra Internetkällor som länkas till från den här bloggen.