Statistik, statistik, statistik

Högskolans byråkrati bidrar garanterat till att jag själv i framtiden kommer att bli gråhårig i förtid. Antalet formulär, beslutshierarkier, policys etc. är otaliga. Dock finns det också en del positiva sidor med detta. En av dessa är all den statistik man har tillgång till. Jag vet att detta inte låter alltför sexigt men som marknadsförare är man onekligen beroende av statistik för att kunna göra relevanta bedömningar.

Via verket för högskoleservice (VHS) kan jag exempelvis samla in information om samtliga söksiffror för alla våra konkurrenter under de senaste 10 åren. Hur många privata företag kan få exakta siffror för exempelvis hur många produkter deras 30 största konkurrenter sålt under de senaste 10 åren? Inte allt för många skulle jag gissa.

Som Erik försökte påpeka för Anders Flodström i ett tidigare inlägg så är Studera.nu inte Sveriges mest användarvänliga sida för att uttrycka det milt. Men den bidar ändå till att man när som helst under en kampanjperiod kan se exakta hur många sökande vi och alla våra konkurrenter har. Vidare fungerar det lite som en ”storebror-grej” där man i princip kan ta del att alla sökandes hela livshistorier. Kanske något överdrivet men man kan i förväg göra en tydlig analys av de kommande studenterna betygssnitt, ålder, hemort, starka och svaga ämnesområden etc. och jämföra det med alla andra högskolor i Sverige.

Följaktligen borde svenska högskolor och universitet vara suveränt duktiga på målgruppsanalyser, segmentering, konkurrensanalyser etc. Nu kommer vi till frågan….tror du att det förhåller sig så?

/Linus

Annonser

0 Responses to “Statistik, statistik, statistik”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggstatistik

  • 3,488 besök

Linus twittrar

Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

Erik twittrar

Mest lästa inlägg

RSS Andra bloggar länkar

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Disclaimer

Åsikterna och artiklarna på den här bloggen är våra egna och representerar inte nödvändigtvis våra respektive arbetsgivare eller det stundande Linnéuniversitet. Vi ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra Internetkällor som länkas till från den här bloggen.
Annonser

%d bloggare gillar detta: