Erik mejlar universitetskanslern om Studera.nu

Mitt mejl till Anders Flodström:

Hej Anders,

Jag arbetar bland annat med studentrekrytering och marknadsföring på Växjö universitet. En fråga som jag ofta diskuterar är ökade marknadsföringskonton och konkurrensen mellan lärosäten samt konkurrensens syfte och premisser. Jag har läst din uttalande i DN där du diskuterar över huruvida marknadstänkande kan ha fått för mycket fokus. Förutom att jag delar dina funderingar ur ett vidare samhällsperspektiv så vill jag be dig att fundera över hur välgörande Studera.nu är för våra presumtiva studenter. Som jag ser det är portalen en undermålig produkt när det gäller användarvänlighet. Sökmöjligheterna är katastrofala, kopplingen till högskolesveriges flora av utbildningsdatabaser ger ständiga upphov till tekniska missöden. Portalen kraschar i vanlig ordning runt sista anmälningsdag. Kommunikativt skapar den frustration för de som försöker förstå vilken urvalsgrupp de hamnat i, vad de behöver komplettera och möjligheten till support både för presumtiva studenter och oss på lärosätena är…ja en gåta kanske beskriver det bäst?

Varför skriver jag om detta till dig? Jo, oavsett vi ser att varje lärosäte kämpar för sig eller om vi i framtiden arbetar tillsammans för att stärka utbildningsområden där vi ser ett gemensamt behov är Studera.nu entrén där vi lämnar av de presumtiva studenter vi så ömt ”informerat” om våra utbildningar. Det känns som en usel service att släppa av dem vid Studera.nu och ge dem en lyckospark för att sedan hoppas att de inte storknar halvvägs genom ansökningsprocessen. Vi lever i en digitalt omvälvande tid och våra målgrupper är generellt sett vana Internetanvändare. Som samhällsinrättning och myndighet anser jag att vi måste verka för bättre medborgarservice. Dessutom vore våra marknadsföringspengar bättre använda om vi visste att våra blivande studenter fick just bra service där vi hänvisar dem att gå vidare. Jag vill be dig att fundera över detta och om du finner det rimligt utifrån din roll som universitetskansler utöva inflytande för att utveckla Studera.nu till en modern tjänst som blir samhällsnyttig och kostnadseffektiv.

Jag och min blivande Linnéuniversitetskollega Linus Brandin driver en blogg på ämnet kommunikation och marknadsföring inom lärosätessverige och jag kommer lägga upp det här mejlet där. Du är mer än välkommen att delta i diskussioner även där. Adressen är: https://unimarketing.wordpress.com/

Bästa hälsningar,

Erik Sellström

Erik Sellström, informatör, Ekonomihögskolan vid Växjö universitet

Tel. 0470-70 88 88, Mob. 070-607 00 94, http://www.vxu.se

Annonser

2 Responses to “Erik mejlar universitetskanslern om Studera.nu”


 1. 1 Anders Flodström oktober 23, 2009 kl. 9:20 f m

  Hej Erik,

  Webbplatsen studera.nu drivs av både Högskoleverket och Verket för Högskoleservice, VHS. Det är VHS som ansvarar för antagning, anmälningsfunktionen och utbildningsdatabasen, på uppdrag av högskolorna, medan vi på Högskoleverket ansvarar för webbplatsens studieinformation. Jag håller med dig om att det naturligtvis inte är acceptabelt att anmälningsfunktionen på studera.nu vid flera tillfällen har legat nere. VHS har sett över sina tekniska system så att anmälningsfunktionen ska klara av det stora tryck som alltid blir när så många i sista minuten loggar in och anmäler sig. Under den här höstens antagningsomgång som avslutades den 15 oktober fungerade anmälan som den skulle.

  Högskoleverket har precis påbörjat ett intensivt utvecklingsarbete för att kunna erbjuda en förbättrad studieinformation på studera.nu. Vår ambition är att koppla studieinformationen till resultaten från våra utbildningsutvärderingar, så att blivande studenter ska kunna jämföra utbildningar och högskolor på ett enkelt sätt. De ska också kunna ta del av vad tidigare studenter tycker om utbildningen. Förhoppningsvis kan vår information hjälpa blivande studenter en bit på vägen, men i slutändan är det alltid personens eget ansvar att göra ett medvetet val.

  Vi har också påbörjat ett samarbete med flera andra myndigheter för att så långt det är möjligt gemensamt nå ut till ungdomar och hjälpa dem hitta rätt i sina framtidsval.

  Inför detta utvecklingsarbete tar vi tacksamt emot synpunkter om vad ni vill hitta på studera.nu. Vilken information skulle vara värdefull när man ska välja högskoleutbildning? Skicka dina synpunkter till studera.nu@hsv.se.

  Med vänlig hälsning
  Anders Flodström

 2. 2 Erik Sellström oktober 26, 2009 kl. 9:37 f m

  Hej Anders,
  Tack för svar. Det låter hoppfullt att ni sparkat igång ett omfattande (?) utvecklingsarbete. Som jag ser det är det inte bara studieinformationen som behöver ses över utan strukturer, plattform och interaktionsdesign.

  Jag ska sprida din önskan om input i processen och hoppas generera en strid ström.

  Självklart håller jag med om att det i slutändan är vars och ens eget ansvar att göra ett eget val men den aktuella frågan gäller förutsättningarna för att göra det valet. Studera.nu är enda vägen in i systemet och måste därför vara en optimal självservicestation.

  Jag håller ett öga på utvecklingen och återkommer i frågan. 🙂

  / Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggstatistik

 • 3,488 besök

Linus twittrar

Fel: Vänligen se till att Twitter-kontot är offentligt.

Erik twittrar

Mest lästa inlägg

RSS Andra bloggar länkar

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Disclaimer

Åsikterna och artiklarna på den här bloggen är våra egna och representerar inte nödvändigtvis våra respektive arbetsgivare eller det stundande Linnéuniversitet. Vi ansvarar heller inte för innehållet på sajter, bloggar eller andra Internetkällor som länkas till från den här bloggen.
Annonser

%d bloggare gillar detta: